Wenen-trip deel II
Blijf op de hoogte en volg Dennis
12 April 2014 | Zweden, Uppsala
Hieronder vindt u/jij deel II van het verslag van de zendingsreis. Ter verheldering van een vraag die ik kreeg naar aanleiding van deel I. Het feit dat ik bij het vertrek geschreven had dat we met 5 van de 6 leden van het team verzamelden was omdat 1 teamlid zelf naar het vliegveld kwam. Niet omdat we maar met 5 van de 6 leden op pad gegaan zijn!
Dinsdag 1 april
Vanochtend begonnen we op de school met gymles! We hadden afgesproken bij één van de U-bahn stations (metro) in de buurt van de gymzaal. Daniel en ik waren op tijd op het station en later bleek dat onze andere twee teamleden ook op tijd waren. Het betreffende station bleek 2 verschillende delen te hebben, de dames stonden bij het eerste deel en wij bij het tweede deel. Zodoende waren we nog een half uur later bij de gymzaal dan gepland terwijl we allemaal op tijd bij het metro-station waren.
Na de gymles heb ik de ‘Andacht’ verzorgd over het eerste deel van het ‘Onze Vader’. We gebruikten een sok met een gezicht erop getekend die af en toe tussen de les door kwam om vragen te stellen over de zaken die wij eruit wilden lichten. Daarnaast kregen we ook behoorlijk veel vragen van de kids zelf, heel gaaf om te zien dat ze er echt heel betrokken bij waren. Daarna hebben we allemaal individueel één van de kids begeleid met de opdrachten die ze moesten doen voor de diverse vakken.
In de middag heb ik samen met Daniel een plekje in de kerk gezocht om te bidden. Vandaag is namelijk onze vastentijd begonnen. Vanaf vandaag vasten we van eten tot na de gebedsdienst (s’avonds 9 uur). Later op de middag moesten een aantal van ons gaan repeteren voor de aanbidding tijdens de gebedsdienst. Daardoor hadden we vandaag geen tijd als zendingsgroep samen.
De eerste gebedsdienst van de gebedsweek was vanavond. Dit was een super gebedsavond. Je kon echt merken dat de gemeente al een hele periode (40 dagen voor Pasen) aan het vasten was van wat dan ook: koffie of Facebook of eten, etc. en meer tijd bestede aan gebed en bijbellezen. Wat een zegen voor ons als zendingsgroep om in een gebedsweek de kerk te ondersteunen!
Woensdag 2 april
S’ochtends zijn we met zijn vieren met gebed gestart in de tijd dat de kids het ontbijt genoten. We hebben de laatste zaken doorgesproken voor de ‘Andacht’ en toen zijn we gestart met aanbidding. We hebben een voor hun nieuw lied geïntroduceerd, namelijk: de Duitse versie van ‘Lees je bijbel, bid elke dag’. Dit lied kende ze nog niet, maar hij viel wel heel erg in de smaak omdat ze dit lied door de dag heen nog geregeld zongen.
Na de ‘Andacht’ hadden we een speurtocht door de binnenstad langs veel oude gebouwen als een onderdeel van de geschiedenis les. Dit was voor de kids een geweldig speelse manier om met geschiedenis bezig te zijn en voor ons een mooie kans om van het mooie weer (nog altijd rond de 20 graden) te genieten en om de stad nog wat beter te kunnen bekijken. Drie vliegen in één klap dus!
Eenmaal teruggekomen in de school na de speurtocht hebben we de kids begeleid bij het lunchen en hebben we met ze op de speelplaats gevoetbald. Na de lessen hebben we de schoolruimten schoongemaakt. Dit was dankbaar werk en heeft ons al gauw 1,5 tot 2 uur gekost met twee man.
Aan het eind van de middag zijn we de stad in gegaan om mensen op straat uit te nodigen voor de paasdienst die de kerk houdt op 20 april. Dit was lastiger dan we hadden verwacht omdat op de plek waar we waren veel buitenlanders en toeristen waren. Toch hebben we een aantal mensen kunnen uitnodigen op en rondom het ‘Schwedenplatz’, toepasselijk hè! Daarna snel terug naar de kerk voor een gebedsdienst in combinatie met een huiskring-studie. Was een hele praktische video-teaching die heel leerzaam was! Ik heb tijdens de dienst vertaald voor één van de dames die geen Duits verstaan.
Donderdag 3 april
Vanochtend was er een controle op de school van een overheidsinstelling om één en ander te controleren. Ik heb samen met één van de kids rekenen gedaan. Was bere-interessant en ik merkte vandaag dat ik eigenlijk totaal geen problemen meer had met het verstaan van Duits. Ik heb ook al de week Duits gesproken, maar mijn grammatica is nog steeds een drama. Ik maak nog steeds heel veel fouten, die iedere keer uiteraard worden benoemd door de kids Toch begrijpen ze 9 van de 10 keer wel wat ik bedoel en werkt het aardig.
Na de lessen ben ik niet meegegaan met de kids voor de lunch en naar de speelplaats omdat ik samen met Karina ff geprobeerd heb een aantal oude computers van de school wat op te lappen en schoon te maken. Dit zodat ze iets sneller zouden gaan draaien.
Later op de middag hadden we al afgesproken weer een groepsbijeenkomst te hebben, dit was al een aantal dagen niet meer gebeurd en was dus weer hoog tijd. Doordat 2 van onze groepsleden het grootste deel van de dag op een andere locatie zaten en we rondom de gebedsdiensten s’avonds vaak ook bij de voorbereidingen betrokken waren geweest was het er de afgelopen dagen niet van gekomen. Het bleek nodig, om sommige onuitgesproken irritaties uit te spreken en om misverstanden in de onderlinge communicaties uit de weg te ruimen. Dit werkte heel erg verhelderend en reinigend binnen het team en zorgde voor nog meer eenheid binnen het team. Dit was echt een gebedsverhoring van onze vele gebeden dat wij als team een sterke eenheid zouden zijn! God is groot!
In de gebedsdienst s’avonds werden wij gevraagd om voor mensen te bidden. Iets wat wij uiteraard graag wilden doen! We hebben met mensen voor genezing kunnen bidden, voor hernieuwing van hun passie voor God etc. Is altijd weer super om met mensen te kunnen bidden. Ik mocht met iemand bidden voor genezing voor een pijnlijke rug en later was ik in de gelegenheid hem te vragen hoe het was en hij gaf aan dat het een stuk beter was. Helaas kwam het er niet meer van dat ik nogmaals met hem kon bidden voor een complete genezing, maar alle eer aan God!
Tot zover deel II. Het derde en laatste deel volgt halverwege volgende week!
Ciao!