2e trip van 2 weken - Ujuda - Reisverslag uit Balasore, India van Dennis Gaalen - WaarBenJij.nu 2e trip van 2 weken - Ujuda - Reisverslag uit Balasore, India van Dennis Gaalen - WaarBenJij.nu

2e trip van 2 weken - Ujuda

Blijf op de hoogte en volg Dennis

19 April 2015 | India, Balasore

JoyJishu (prijs de Heer)!

Na een geweldige tijd in Kharagpur vertrokken we op zaterdag 14 maart vanuit Kharagpur voor een treinreis van 1,5 uur naar onze tweede locatie: Ujuda. Voor opnieuw twee weken lesgeven! En het zouden twee zeer bijzondere weken worden.

Ujuda
Ujuda is een dorp in de staat Orissa, in de buurt van Balasore. Het bijzondere aan dit dorp is dat dit dorp, op één gezin na, volledig christen is. Terwijl al de omliggende dorpen hindu zijn! Omdat Ujuda verder landinwaarts gelegen is dan Kharagpur, was het hier nog iets warmer dan in Kharagpur. De temperatuur liep op tot 38 graden op sommige dagen!

Ons programma voor deze twee weken beloofde behoorlijk vol te worden, want de voorganger bood ons aan dat we huisbezoeken konden gaan doen. Maar hij zei: of we bezoeken alle gezinnen of we bezoeken geen enkele! Want anders zouden de niet bezochte gezinnen zich achtergesteld voelen. Dus besloten we alle 115 gezinnen in het dorp te bezoeken. Dus elke ochtend van 9:00-12:00 uur en elke avond van 7:30-9:30 uur waren we op pad voor huisbezoeken. Een huisbezoek hield in dat we naar een gezin, en soms 2 of 3 gezinnen tegelijk gingen, en een bijbelgedeelte met hun deelde en voorbede voor het gezin deden. Het is zo bijzonder om mensen te bezoeken en te leren kennen in hun eigen ‘thuis’. Ik gebruik met opzet het woord ‘thuis’, want een huis kon je het meestal niet noemen. Ik denk dat 70-80% van de gezinnen in dit dorp in een ‘huis’ woonden wat gebouwd was van modder met een dak van stro (zie foto 1). Erg primitief dus.

En gedurende de twee weken dat we in het dorp waren gingen we meer en meer begrijpen hoe arm de meeste mensen waren. De meeste vaders van het gezin werkten op het land, op de rijstvelden (zie foto 2) en de meeste moeders van het gezin en soms ook de dochters maakten borden van bladeren. Ze verzamelden bladeren (6 bladeren per bord) die ze vervolgens schoonmaakten en in een patroon aan elkaar naaiden, zodat je een soort plate krijgt. Dan maakten ze bundels van 1.000 en die verkochten ze voor 100 roepies per bundel, wat gelijk staat aan minder dan € 1,50. Uiteraard waren er ook een aantal mensen in het dorp met een ‘normale’ baan, zo waren er 3 leraren/leraressen in het dorp en een aantal mensen die bij de overheid werkten. Maar het overgrote deel van de mensen in het dorp hebben nooit verder geleerd dan de basisschool en van de mensen die 40+ waren kon het overgrote deel niet lezen en schrijven.

Doordat veel mensen geen opleiding hadden gevolgd, moesten we ook de lessen aanpassen. We moesten ons tempo van praten en lesgeven aanpassen, meer voorbeelden gebruiken en ook meer herhaling. Zodat ze het konden volgen. En dan nog checkte de pastor of onze vertaler of de mensen het begrepen en gaven ons een seintje als ze het gevoel hadden dat ze het niet begrepen, zodat we het nog iets verder konden uitleggen. Maar het lukte en de meeste mensen begrepen de dingen die we onderwezen! God is goed! De lessen waren van maandag t/m vrijdag van 16:00-19:00 uur.

De lessen gingen geweldig goed en we hadden 90-100 studenten elke avond! Wat een absoluut record is tot op de dag van vandaag voor de course die wij samen met nog een team in India verzorgen. Daarnaast hebben we veel met mensen samen gebeden na de lessen, maar ook tijdens de huisbezoeken. We hebben één vrouw genezen zien worden van hoge koorts overnacht, één vrouw werd genezen van pijn in haar voeten en één meisje werd genezen van koorts en hoofdpijn nadat we voor hen gebeden hadden. Dit hoorden we van henzelf, want tijdens de laatste dag was er na de les een sluitingsprogramma waar mensen ook de gelegenheid hadden om hun getuigenis te geven. Veel mensen grepen deze kans aan om ons te bedanken voor onze komst. Wij begrepen al halverwege ons verblijf in dit dorp dat de mensen ons bezoek erg op prijs stelden! De pastor zei het zo: ‘de mensen zijn zo enorm bemoedigd en gesterkt in hun geloof door jullie komst. Dat mede-christenen van zo ver komen om naar hun dorp af te reizen! Dat bemoedigd hen enorm en vult hen met blijdschap!’ Wow! Dat we zelfs al zonder woorden zo’n bemoediging voor deze mensen kunnen zijn. Prijs de Heer!

Natuurlijk was het leven in dit dorp een beetje afzien in sommige opzichten. Het was erg warm, er waren enorm veel muggen, de elektriciteit viel meerdere keren per dag uit (soms wel voor een uur lang) en je kan met bijna niemand in het dorp communiceren zonder de pastor. Want praktisch niemand spreekt enig Engels! Maar aan de andere kant was het erg bijzonder. Om de rust en vrede in dit dorp te ervaren en het voorrecht te hebben dat deze mensen hun leven met jou delen. En in bijzonder de pastor en zijn familie waar we twee weken hebben mogen wonen! En daarnaast heb ik een aantal unieke ervaringen meegemaakt. Zo heb ik voor het eerst in mijn leven wilde apen gezien (zie foto 3), heb ik vleermuis gegeten en heb ik voor het eerst 38 graden Celsius ervaren. Maar bovenal: we hebben God kunnen grootmaken en Zijn kinderen mogen onderwijzen vanuit Zijn Woord!

Hieronder vindt u/jij zoals uw gewend bent de dank- en gebedspunten. Alvast bedankt voor uw gebed!
Dankpunten:
- Danken voor al de wonderen die God doet. De genezingen, al de mensen die gedoopt worden in de Heilige Geest en in tongentaal beginnen te bidden, etc.
- Danken dat God zichzelf aan op een nieuwe manier openbaart aan Zijn kinderen door de lessen en voor al Zijn kinderen waarvan Hij hun denken vernieuwd!
Gebedspunten:
- Bidden voor aanhoudende eenheid in ons team.
- Bidden voor kracht en goede nachtrust voor mij, omdat ik de vermoeidheid begin te merken na 7 weken India.

God’s rijke zegen gewenst!

• 19 April 2015 - 17:10

Paula:

Hej!
    Vilket underbar äventyret!!
    Jag ber mycket välsignelse till dig, och mycket kraft!
    Guds nåd är med dig, och är ny varje dag!
    Kram,

• 19 April 2015 - 19:21

Helmien:

Hej!
    Mooie, mooie verhalen van een super mooie God die werkt in en met supermooie mensen! Gaaf dat je dit allemaal zo mee mag maken. There is more to come! :-) Genietse van deze tijd en ik ga zeker voor je bidden voor kracht!
    Groetjes!

• 24 April 2015 - 17:31

Dennis:

Tack systrar i Herren! Gud ar god, hela tiden!

Blir valsignad!